fbpx Új kiadás - Tissot Sideral S Powermatic 80 kollekció | Időzóna Óraszalon

Új kiadás - Tissot Sideral S Powermatic 80 kollekció

1969-ben a Tissot bemutatta a Sideral kollekcióját, amit egy modern időmérőnek terveztek a fiatalabb generációnak. Az üvegszálas tok, ami az első volt az óraipar történelmében, jelentősen eltért a hagyományos órákhoz képest. Amikor 1971-ben megérkezett a Sideral S modell, a kollekció egy színes frissítést kapott. A 2023-mas kiadás ezt a klasszikus Sideral S dizájnt eleveníti fel, a mai anyagokkal újratervezve. 

 

Az új Tissot Sideral tokja 41 mm átmérőjű, 46,5 mm a tokfültől-tokfülig és ahelyett, hogy üvegszálból készítették volna, az új Sideral háza 'kovácsolt szén' (forged carbon). Ugynúgy, ahogy az eredeti 1970-es Sideral is a maga korában egy modern üvegszálas anyag volt, úgy a modern Sideral is a karbon tokkal ezt a szerepet tölti be. Az óra üvege és a hátlap üvege is zafír, a csavaros hátlap acél és a vízállósága 300 méter, így bármilyen vízi sporthoz is tökéletes választás. A lünetta egy irányban forgatható, acélból készólt és fekete PVD bevonatot kapott. Ezt szem előtt tartva a Sideral többcélú sportolóknak készült. 

A kollekció három különböző színben elérhető sárga (ref. T145.407.97.057.00), kék (ref. T145.407.97.057.01) és piros (ref. T145.407.97.057.02). A sárga és kék modelleknél a szíj színének megfelelően a számlap belső tárgyája is megfelelő színű, a pirosnál ez szürke lett. Ezenkívül a sárga és piros modellek hagyományosan fekete színű karbon tokkal elérhetőek, a kék modell azonban kék csíkokat kapott a fekete karbon tokba, hogy teljesen egyedi és feltűnő legyen.

Színtől független az új Sideral modellek mindhárom változatban, az alapkialakítás a számlapon megegyezik, fekete alapon, fehér nyomtatás, 3 óránál a dátumablak, 12 és 2 óra között pedig piros és zöld skála, amit egy regatta visszaszámláló ihletett. A régi Sideral modellről itt eltűnt a Sideral S logó, a másodperc mutató egy T betűt jelenít meg, ezenkívül a számlap különböző színekben pompázik sötétben.

Nem mehetünk el a szerkezet mellett, ami a Powermatic 80-as szerkezet. Ez lényegében az ETA 2824-es szerkezet továbbfejlesztése, amit számos Swatch Group-os márka is használ. Az új Sideral a Powermatic 80 szerkezet mellett az új Nivachron kiegyensúlyozó rugóval rendelkezik a kiválló mágneses ellenállás érdekében. A működési frekvenciáját 28.800 vph-ról (4 Hz) 21.600 vph-ra (3 Hz) csökkentették, ami lehetővé teszi a körülbelüli 80 óra járástartalékot.

Az összes Tissot Sideral azonos stílusú gumiszíjjal van felszerelve. A szíjak többé-kevésbé pontosan az 1970-es évek eleji Sideral szíjához hasonlítanak. A sárga, kék vagy piros színben elérhető szíjak texturált gumiból készülnek, megfelelően az órák színvilágához, azonban a sima tüske, vagy pillangó csat helyett egy egyedi megoldást választottak. A leginkább az Apple által használt gumi szíjak előfutárjainak megfelelő megoldás lehet ez, két oldalt két kis tüskét tudunk a lyukacsos szíjba kapcsolni.

Összességében az új Tissot Sideral törekedett, hogy megfizethető, fiatalos módon alkossa újra a családot, amit véleményünk szerint sikerült is.

Hasonló cikkek

A Tissot Chemin des Tourelles egy nagyon különleges darab, amely a Tissot történetének fontos részét képezi.